Mauritshuis

Het Mauritshuis werd in 1623 gebouwd op last en voor rekening van Prins Maurits. Het ‘Princehof’, de toenmalige naam, werd gebouwd als jachtslot en buitenverblijf, waar de prins ver van ‘s-Gravenhage tot rust kon komen. Hij heeft er niet veel gebruik van gemaakt. In 1625 overleed Prins Maurits en werd het gebouw de woning van de Gouverneur van Willemstad, de hoogste militaire bevelhebber der vesting. Aan deze bestemming ontleende het zijn naam van Gouvernement.

In de volgende jaren werd het Mauritshuis een militair hospitaal, marechausseekazerne en Rijkspostduivenstation.
In april 1967 werd het gehele complex door het Rijk verkocht aan de Gemeente Willemstad.Op 15 december 1973 werd het hernieuwde gebouw, nu Mauritshuis geheten, in aanwezigheid van H.M. Koningin Juliana als stadhuis in gebruik genomen. 
Door de gemeentelijke herindeling per 01-01-1997 verloor het Mauritshuis zijn functie als stadhuis.De voormalige raadzaal en de 2 bijzalen worden nu gebruikt voor trouwplechtigheden, recepties, vergaderingen en diverse andere gelegenheden.
Verder maakt de heemkundekring “De Willemstad” gebruik van het Mauritshuis met op de zolder een permanente tentoonstelling met voorwerpen over werken en wonen in het verleden.

U kunt tijdens een stadswandeling o.l.v. een gids ook een bezoek brengen aan het Mauritshuis. De gids leidt u langs alle bezienswaardigheden in dit bijzondere gebouw.

 

Heeft u plannen om een bijeenkomst te organiseren in het Mauritshuis, zoals een trouwreceptie, jubileum, vergadering, bedrijfspresentatie etc.? Neemt u dan contact met ons op. Tijdens een persoonlijk gesprek kunnen wij uw ideeën en wensen omzetten naar een persoonlijk voorstel op maat.

Indien u het Mauritshuis alleen voor een trouwplechtigheid wenst te reserveren, dan verzoeken wij u vriendelijke daarvoor contact op te nemen met de gemeente Moerdijk: 0168-755211.